Sprøde kartoffelstykker med smør og rosmarin

Nogle gange er det de små detaljer, der løfter en middag, og de her kartofler var præcis det.

 Jeg havde en ro-aftale i kajak med en god kollega, og efter en aktiv dag på vandet, skulle vi slutte dagen af med et lækkert måltid. Jeg havde valgt noget lækkert kød, men manglede det rigtige tilbehør. Noget der både smagte af lidt ekstra, så godt ud på tallerkenen og som ikke krævede for lang tid i køkkenet.

Valget faldt på disse enkle, men imponerende kartofler. De skulle have lidt tid i ovnen (eller airfryeren, faktisk), men det krævede ikke meget andet af mig, end blot at holde lidt øje med ovnen og vende dem lidt undervejs. Resultatet blev smørmøre, sprøde kartoffelstykker med smag af rosmarin  – perfekte som et smukt og velsmagende stykke tilbehør til al slags kød


Her får du opskriften:


Ingredienser – 1 portion (ganges op efter antal personer):


1 stor bagekartoffel pr. person

Hønsebouillon (nok til at dække kartoflerne i fadet)

1-2 spsk smør

1 kvist frisk rosmarin (eller tørret, hvis det er det, du har)

Flagesalt eller fint salt


Sådan gør du:


Forbered kartoflerne:

Skyl bagekartoflen og skær den til en firkantet form – skær alle siderne af, så du får en jævn overflade. Del evt. firkanten i to stykker, så de hver især er ca. 3 cm brede og så lange som kartoflen tillader.


Kogning i bouillon:

Læg kartoffelstykkerne i et ildfast fad og dæk dem med hønsebouillon. Bag dem i airfryer ved 180 grader i ca. 1 time, eller indtil de er helt møre, når du stikker i dem. (Hold øje undervejs – tiden kan variere lidt afhængigt af kartoffelstørrelse og airfryer.)


Stegning i smør:

Varm en pande op med smør og læg en hel kvist rosmarin i. Når smørret er bruset af og dufter af rosmarin, steger du de møre kartofler på alle sider – også enderne – til de får en flot gylden og sprød skorpe. Drys med lidt salt


Velbekomme 






Kommentarer