Melanzane alla parmigiana – Amalfi-style


Under mit arbejde som turleder i Italien har jeg haft fornøjelsen af at besøge Amalfi-kysten, flere gange – og hver gang sniger denne ret sig ind på menukortet. Næsten alle små trattoriaer og lokale barer serverer den som en lille forret eller tapas-lignende snack. Første gang jeg fik den, var jeg skeptisk, for jeg kunne ikke lide aubergine -Troede jeg. Men jeg blev overbevist fra første bid. Den cremede konsistens, den krydrede tomatsauce og den smeltede ost, smelter sammen i én vidunderlig mundfuld.

Siden har jeg fået retten mange steder – også i lasagne-lignende versioner, men jeg vender altid tilbage til denne helt enkle og traditionelle udgave. Den smager af Italien, sol og hjertevarme.
Det skal du bruge:


Ingredienser (4 små portioner som forret / tapas):

Auberginer:
1 stor auberginerGroft saltKøkkenrulle eller papirægEn håndfuld italiensk hvedemel eller manitopa mel(bland evt manitopa og tippo)Peanutolie eller rapsolie til stegning


Tomatsauce:
1 lille rødløg, finthakket1 fed hvidløg, finthakket2 spsk olivenolie1 dåse hakkede tomater eller 4-5 friske, modne tomaterEn håndfuld frisk basilikum½ tsk sukkerSalt og peber


Ost:
1 kugle frisk mozzarellaFriskrevet parmesan (gerne Parmigiano Reggiano)


Sådan gør du:

1. Forbered auberginerne:
Skær auberginerne i lange skiver (ca. 0,5 cm tykke) på langs. Læg dem i lag med rigeligt salt og køkkenrulle eller papir imellem. Lad dem trække i minimum 1 time – det fjerner bitterstoffer og gør dem lækre faste i konsistensen.

2. Lav tomatsaucen:
Svits rødløg og hvidløg i olivenolie ved middel varme. Tilsæt tomater, sukker, basilikum, salt og peber. Lad det simre i 40-50 minutter, så smagen bliver intens og sødlig. Smag til.

3. Steg auberginerne:
Skyl saltet af aubergineskiverne og dup dem helt tørre. Pisk æggene med lidt salt. Vend først aubergineskiverne i æg, derefter i mel. Steg dem gyldne og sprøde på panden i olie. Læg dem på bagepapir og lad dem dryppe af.

4. Saml retten:
Forvarm ovnen til 200°C. På en bageplade med bagepapir lægger du en skive aubergine, lidt tomatsauce, en skive mozzarella, endnu en aubergineskive og sauce – og til sidst et generøst drys parmesan på toppen.

5. Bag og servér:
Bag i ovnen i ca. 15 minutter. Lad dem hvile i 5 minutter, så smagene sætter sig. Servér dem lune som en lille forret, tapas eller en del af et større italiensk måltid.


Serveringsforslag:
Pynt med frisk basilikum og evt. et par dråber god olivenolie. Et glas kølig hvidvin eller en let rødvin passer perfekt til.


Buon appetito – og hvem ved, måske bliver du også omvendt, hvis du ikke troede, du kunne lide aubergine









Kommentarer