Koldthævede boller – en enkel grundopskrift

Der er næsten ikke noget bedre end nybagte boller. Duften alene kan samle familie og venner, og det har været sådan hos mig i mange år. Jeg har lavet dem til mine børns madpakker, til gæster til morgenmad, til frokost eller kaffe, og det er som regel altid mig, der står med bagværket, når der skal serveres flutes og boller til familie fester.

Opskriften har ikke én fast form – jeg bager ofte “på slum”, alt efter hvad jeg lige har i skuffen af mel og kerner. Nogle gange bliver bollerne bedre end andre, men jeg har erfaret, at hvid hvede altid giver ekstra saftige og lækre boller. Dejen røres med en stor, stiv ske og stilles direkte i køleskabet natten over, så bollerne er klar til ovnen næste dag – næsten uden arbejde.

har du lyst til selv at forsøge kommer opskriften her:


Det skal du bruge: (12 stk.)

6 dl vand

½ pakke gær

1 tsk salt

50–100 g havregryn

Hvid hvede som grundform

Valgfrit: forskellige typer mel – hvedemel, manitoba, tipo, durum

Valgfrit: kerner til dejen eller drys på toppen


Sådan gør du:

Opløs gæren i vandet og tilsæt salt.

Tilsæt havregryn og hvid hvede samt evt. andre typer mel. Dejen skal være lidt klistret og må gerne hænge på skeen – den skal ikke æltes.

Dæk skålen til og stil dejen i køleskabet natten over. (drys evt. kerner på toppen)


Næste dag: Brug to skeer dyppet i vand til at sætte bollerne direkte på en bageplade med bagepapir. Drys evt. med kerner på toppen på nogen af bollerne.


Lad bollerne stå og hæve, mens ovnen varmes op til 200°C. (gerne 30 minutter)


Bag i ca. 14 minutter, til de er gyldne og lækre.


Disse koldthævede boller er simple, men fyldt med kærlighed og fleksibilitet – hver bagning bliver lidt unik, men altid med samme hyggelige resultat: bløde, saftige boller, som bringer glæde til både store og små stunder.


Velbekomme




Kommentarer